V Jeruzalemu (Izrael) je od 4. – 7. julija 2022, potekalo tretje Evropsko prvenstvo za mlajše mladince in mlajše mladinke U18. Največje tekmovanje za to starostno kategorijo je poskrbelo za številne nove izkušnje, ki jih bodo mladi atleti in atletinje lahko vnovčili v prihodnosti. Velja pohvaliti oraganizacijo tekmovanja, ki je bila na izredno visokem nivoju in lahko rečemo, da so imeli atleti zares odlične pogoje za doseganje odličnih rezultatov. Slovenska reprezentanca je štela 42 članov, od tega je bila kar 32 nastopajočih. Kriterije za nastop na tekmovanju so izpolnili trije naši atleti, Žan Ogrinc in Žan Stajan (oba v teku na 800m), ter Niko Štajmec v metu kopja.

Vsi trije naši atleti so nastopili že prvi dan tekmovanja. V ponedeljek, 4.7.2022, so se ob 08:10 po našem času pričele kvalifikacije v teku na 800 metrov. Žan Ogrinc se je z zelo dobrim tekom in zrelim nastopom približal osebnemu rekordu. Tekel je v tretji skupini, kjer si je z rezultatom 1:55,61 pritekel 5. mesto v skupini, skupno pa je osvojil 12. mesto v Evropi. Žan Stajan je nastopil v prvi kvalifikacijski skupini, kjer si je z rezultatom 2:02,97, pritekel 7. mesto v skupini in skupno 24. mesto. Velja dodati, da Žan zaradi bolečine v nogi, ki je posledica nezgode z motorjem en dan pred odohodom, ni bil zmožen optimalno nastopiti in velja pohvaliti njegov željo in borbo z bolečino. Niko Štajmec je nastopil popoldan ob 17:08, po našem času. Takrat je bila na sporedu B skupina kvalifikacij meta kopja (700g). Niko je bil iz serije v serijo boljši in njegov najdaljši met je iz zadnje, tretje serije, ko je kopje pristalo pri 58,89m, s čimer je osvojil 9. mesto v skupini in skupno 16. mesto.

Mladim atletom čestitamo za nastop na Evropskem prvenstvu do 18 let in borbo do konca. Nove izkušnje so dragocene in verjamemo, da jih bodo znali v prihodnosti dobro izkoristiti.

Žan Ogrinc in Niko Štajmec bosta konec meseca julija nastopila še na enem velikem tekmovanju (EYOF) in verjamemo, da bosta na Slovaškem že unovčila na novo pridobljene izkušnje. 🙂