Zgodovina atletike do druge svetovne vojne Prvi zametki atletike v Mariboru segajo v obdobje ustanovitve 1. SŠK (Slovenskega športnega kluba) Maribor leta 1900. Organiziran in načrtni razvoj pa 4. junij 1924, ko je bilo ustanovljeno ŠD Železničar, ki so ga ob ustanovitvi predstavljale tri športne panoge, med katerimi je bila tudi “kraljica športov” atletika. V letih od 1928 do 1938 se v Mariboru uveljavljajo propagandni krosi in teki skozi mesto, za pokal narodnega borca za severno mejo in Maistrovega sodelavca Toneta Vahtarja. Zmagovalec jubilejnega teka skozi Maribor je postal takrat tudi šestnajstletni Franc Podpečan, ki je kasneje dolga leta vodil in bil nekakšna “gonilna sila” Mariborske atletike. Vrsto let so prirejali še druge ulične teke kot je štafetni Shellov tek in najbolj znan in priljubljen cestni tek na 7,5 km dolgi progi na relaciji Maribor – Kamnica – Maribor.

V olimpijskem letu 1932 je prišlo do pestrejše in načrtnejše vadbe. Domači atleti so se udeleževali številnih tekmovanj, ki so si jih prirejali tudi doma, čeprav proge ustrezne za tekmovanja v Mariboru ni bilo. Začrtali so si jo kar na nogometnem igrišču v Ljudskem vrtu. Nekaj let kasneje so atleti pridobili atletsko steze na stadionu Rapida na Studencih in rezultati se v mladinskih kategorijah pokažejo takoj. Pričnejo se uveljavljati tudi krosi oz. “pohorski teki”. Že pred II. Svetovno vojno so se atleti pod Pohorjem udeleževali balkanskih iger in tam osvajali vidna mesta. Z izvrstnimi rezultati so polnili atletske almanahe in liste rekordov.

Med II. Svetovno vojno se je razvoj športa in s tem tudi atletike v Mariboru skoraj ustavil. Številne privržence športa je okupator preganjal, zapiral, mučil, izselil, mnoge pa tudi pobil. Med njimi je bil tudi odlični, obetajoči mnogobojec Slavko Zorko, ki je v Kraljevu omahnil pod kroglami okupatorja. V njegov spomin so Mariborski atletski delavci desetletja prirejali “Zorkov memorial”. Teh tekmovanj so se udeleževali tudi najboljši atleti iz celega sveta.

Po drugi svetovni vojni Imamo dva pomembna mejnika v zgodovini mariborske atletike:

Prvi je zagotovo 13. julij 1952, ko so ob otvoritvi stadiona v Ljudskem vrtu priredili prvo atletsko tekmovanje, katerega so se udeležili številni odlični domači tekmovalci in tekmovalci iz tujine, ki so se pripravljali na olimpijske igre v Helsinkih. Od tega leta naprej beležimo nezadržen razvoj kakovostne in množične atletike v Mariboru in začetek vključevanja atletov v jugoslovanski vrh.

Drugi pomemben mejnik je junij 1977, ko so atletom predal v uporabo nov, s tartanom prevlečen stadion na Poljanah.

Vse od ustanovitve je Maribor slovel po odličnih atletih, ki so s svojimi rezultati dokazovali trdoživost in upornost, ki sta eni najznačilnejših lastnosti atleta. Laskava “kraljica športa” je bila nemalokrat prej pastorek kot kraljica. Nemogoče je našteti vse dobitnike zlatih kolajn z državnih prvenstev. Težko bi našteli tudi tiste atlete, ki so branili barve državne reprezentance. Ni pa težko ugotoviti, kdo je v devetdesetih letih obstoja Mariborske atletike dosegel največ.

Breda Pergar je bila tista, ki se je s svojimi izjemnimi rezultati z zlatimi črkami zapisala v zgodovino MARIBORSKE ATLETIKE. Bila je svetovna študentska prvakinja in rekorderka, udeleženka olimpijskih iger v Moskvi leta 1980, številnih svetovnih in evropskih prvenstev, dobitnica Bloudkovega in Cizljevega priznanja, dobitnica posebnega priznanja mednarodne atletske zveze ( IAAF ), športnica mesta Maribor, atletinja Jugoslavije in še in še.

Tragična nesreča je Bredi preprečila doseči še več, kljub temu pa bo za vedno ostala zvezdnica mariborske in Slovenske atletike, ter velika vzornica rodovom, ki prihajajo. Nove generacije atletov se je bodo s spoštovanjem rade spominjale. Mariborskim atletskim delavcem, pa ostajajo spomini nanjo in dejstvo, da njen trener g. Janez Kravarič deluje kot vodja strokovnega sveta v našem klubu ter pomaga in vodi tako trenerje, kot tudi atlete do podobnih dosežkov, kot so bili Bredini.

Po tem kratkem zgodovinskem pregledu o razvoju atletike v Mariboru je zaključek lahko le eden – Atletika ima v Mariboru zares dolgo tradicijo, ki jo in jo bo uspešno v svoji kratki zgodovini nadaljeval Atletski klub Poljane – Maribor.