Včeraj smo odlično izvedli Mednarodni atletski miting Maribor 2021 in 8. memorial Iztoka Ciglariča v teku na 1500 metrov, ki je tudi del Mednarodne atletske lige Telekom Slovenije 2021. V Mariboru smo lahko spremljali številne najboljše slovenske atlete in atletinje, ki so z atleti iz tujine poskrbeli za vrhunsko atletiko.

Kristjan Čeh

Kristjan Čeh, foto: AZS

Kristjan Čeh je v Mariboru potrdil odlično pripravljenost in za njim je odlična serija metov. Njegov najdaljši met je meril 68,15m in že drugo leto zapored je na našem mitingu poskrbel za dosežek svetovnega merila. Mejo 60ih metrov sta presegla tudi drugouvrščeni Danijel Furtula iz Črne Gore – 61,39m in tretjeuvrščeni Martin Marković iz Hrvaške – 60,22m. V ženskem in moškem troskoku smo prav tako videli dolge skoke in odlične predstave. Italijanka Ottavia Cestonaro se je s skokom dolgim 13,91m veselila svojega najboljšega letošnjega dosežka, najboljši Slovenec Jan Luxa pa se je z dobro serijo skokov in prav tako svojim najboljšim letošnjim dosežkom – 16,14m, približal osebnemu rekordu.

Stefan Ćuković

Paul Stüger in Stefan Ćuković, foto: AZS

Odlično predstavo smo spremljali v memorialni disciplini Iztoka Ciglariča v teku na 1500 metrov, kjer sta Stefan Ćuković iz Bosne in Hercegovine in Paul Stüger iz Avstrije v ciljnem šprintu tekla drug ob drugem vse do konca. Na koncu je z rezultatom 3:48,68 slavil Stefan, Paul pa je dosegel čas 3:48,77. Tretje mesto si je z rezultatom 3:51,01 pritekel najboljši Slovenec Jan Kokalj. Ob tem velja omeniti, da je atlet domačega kluba, Gregor Verbošt narekoval tempo, saj smo si želeli rekorda memorialne discipline (3:47,53). Svoj drugi nastop v letošnjem letu je zabeležil naš atlet Tilen Šimenko Lalič, ki si je z rezultatom 3:56,49 pritekel šesto mesto.

Jerneja Smonkar

Jerneja Smonkar, foto: AZS

Da so tekači v Mariboru dobro razpoloženi smo lahko videli tik pred memorialno disciplino v ženskem teku na 800 metrov. Jerneja Smonkar si je v odličnem in zelo hitrem teku z rezultatom 2:03,85 pritekla osebni rekord, najboljšega dosežka pa se je veselila tudi drugouvrščena Maja Pačarić iz Hrvaške, ki je dosegla čas 2:05,52. Hiter je bil tudi tek na 400 metrov, kjer si je Maja Pogorevc z rezultatom 53,73s pritekla zmago in osebni rekord. Žal vetrovne razmere niso dopuščale boljših rezultatov v sprinterskih disciplinah, a kljub temu smo lahko spremljali hitre in zanimive teke. Filip Jakob Demšar je še enkrat potrdil, da je odlično pripravljen in v teku na 110m z ovirami si je z rezultatom 13,95s ob protivetru (-1,3m/s) pritekel prepričljivo prvo mesto. Bolj napeto je bilo na ženskih ovirah, kjer je z rezultatom 13,46s (-0,3m/s) slavila Ivana Lončarek iz Hrvaške, pred Milico Emini iz Srbije, ki je dosegla čas 13,60s.

V teku na 200 metrov smo lahko videli na delu najhitrejše slovenske atlete in atletinje v tej disciplini. Nick Kočevar je slavil z rezultatom 21,26s (-1,5m/s), pri dekletih pa so se za zmago pomerile Agata Zupin, Maja Mihalinec Zidar in Anita Horvat, ki so v tem vrstnem redu pritekle v cilj. Agata je dosegla čas 23,85s in ugnala našo najboljšo sprinterko Majo, ki je pritekla v cilj pri 23,98, Anita pa pri rezultatu 24,24s (-1,3m/s). V skoku v višino je pri članih slavil Trevor Barry iz Bahamov, ki je preskočil 216cm, pri članicah pa je slavila Tihana Jeletić iz Hrvaške, ki je ”presenetila” najboljše slovenske skakalke. Z rezultatom 186cm pa se ni veselila samo zmage ampak tudi novega osebnega rekorda. Lara Omerzu je z uspešno preskočenimi 183cm osvojila drugo mesto, Lija Apostolovski je z rezultatom 183cm osvojila tretje mesto, Maruša Černjul pa je z rezultatom 180cm osvojila četrto mesto.

Filip Jakob Demšar

Filip Jakob Demšar, foto: AZS

V skoku v daljino je slavil lanski zmagovalec Marko Čeko iz Hrvaške, njegov najdaljši skok pa je meril 764cm. Z drugim mestom in osebnim rekordom 761cm je odlično pripravljenost potrdil tudi Nino Celec. V ženskem skoku v daljino je slavila Maja Badrač, ki je doskočila pri 605cm. Za rekordne dosežke so poskrbeli tudi v metu kladiva. Venezuelka Rosa Andreina Rodrigues Pargas ni bila razpoložena kot na predhodnih tekmovanjih in je kljub vsemu slavila z metom dolgim 68,24m. Drugo mesto je z rezultatom 65,78m osvojila Anna Maria Orel iz Estonije. Zato pa sta bila razpoložena dva mlada metalca kladiva. Jakob Urbanč je postavil nov državni rekord za mlajše mladince (5kg), njegov najboljši dosežek pa sedaj znaša 71,52m. V kategoriji starejših mladincev (6kg) je z rezultatom 68,90m slavil Jan Emberšič, gost iz Srbije, Jovan Stranić pa je drugo mesto okronal še z novim državnim rekordom Srbije za starejše mladince – 67,69m.

Tjaša Križan

Tjaša Križan, foto: AZS

Odlično so na ”domačih” Poljanah nastopili tudi naši atleti in atletinje. Tjaša Križan je slavila v suvanju krogle, kjer je njen najdaljši sunek meril 13,83m. Zelo hitra je bila v teku na 400m Ajda Kaučič, ki se je s krepko popravljenim osebnim rekordom – 55,91s približala normi (55,45s) za nastop na evropskem prvenstvu do 20 let. S tem rezultatom si je pritekla tretje mesto v kategoriji članic. Žan Ogrinc je ponovno poskrbel za odlično predstavo, tokrat v teku na 600m v kategoriji mlajših mladincev. Z rezultatom 1:24,31, si je v solo teku pritekel zanesljivo zmago in krepko izboljšan osebni rekord. Za pionirja odličen dosežek. Drugo mesto si je pritekel Žan Stajan, ki je z rezultatom 1:27,38 prav postavil nov osebni rekord. Hitra je bila tudi Maja Frangež, ki je tekmovala v kategoriji članic. V teku na 100m se je z rezultatom 12,97s (-1,6m/s) približala osebnemu rekordu in osvojila 12. mesto, v teku na 200m pa si je z rezultatom 26,46s (-0,9m/s) pritekla osebni rekord in 11. mesto. Niko Štajmec si je pritekel zmago v teku na 60m v kategoriji pionirjev U16. Ob protivetru -1,1m/s je dosegel čas 7,63s. Osebnih rekordov sta se v teku na 600m veselili tudi Špela Polutnik in Lara Krajnc. Špela si je pritekla drugo mesto z rezultatom 1:45,07, Lara pa je bila tretja z rezultatom 1:46,60.

Odličnih dosežkov in presežkov domačih atletov in ostalih nastopajočih je bilo še veliko in želeli bi čestitati prav vsem. Posebej se želimo zahvaliti vsem sodnikom, pomočnikom in drugemu osebju, ki je poskrbelo, da je tekmovanje potekalo nemoteno in tekoče. Velik hvala tudi pokroviteljem mitinga, ki so podprli naš dogodek. :)

FOTOGALERIJA